Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κύμη


ΚΥΜΗ

Η Κύμη είναι μια αρχοντική και φιλόξενη κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε έναν καταπράσινο λόφο, με θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ονομασία "Μπαλκόνι στο Αιγαίο" που της έχουν δώσει ορισμένοι.

Το όνομά της το οφείλει σύμφωνα με μια εκδοχή, στα μεγάλα κύματα που υπάρχουν στη περιοχή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά της από την μυθική αμαζόνα Κυμώ, η οποία ίδρυσε την πόλη μιας και η βασίλισσα αμαζόνα Μύρινα κυριαρχούσε στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τα αρχαία χρόνια ήταν ιδιαίτερα γνωστή για την ομώνυμη αποικία της στην Ιταλίας.

Δείγματα της χαρακτηριστικής "κουμιώτικης" αρχιτεκτονικής, βλέπει ο καθένας στα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, στα πλακόστρωτα στενά, στην πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Ονoμαστά είναι τα μεταξωτά του συνεταιρισμού γυναικών, τα "κουκουλάρικα κάντρα", που συνεχίζει την παράδοση της Κύμης στα χειροτεχνήματα από κουκούλια.

Επίνειο της Κύμης είναι η Παραλία Κύμης, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Ψαροταβέρνες, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία κατά μήκος της παραλίας, συγκεντρώνουν την παραθεριστική κίνηση του οικισμού. Η Παραλία Κύμης συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Σκύρο.

Στη Κύμη γεννήθηκαν αρκετές ιστορικές προσωπικότητε. Ποιο σημαντική από όλες είναι ο γιατρός-ερευνητής, Γεώργιος Παπανικολάου, παγκόσμια γνωστός από την μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που επινόησε (PAP TEST) η οποία αποδείχθηκε και αποδεικνύεται σωτήρια για εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Το πατρικό του σπίτι σώζεται στην Κύμη. Από εδώ καταγόταν και ο ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσάριος, ελευθερωτής των Ιωαννίνων στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.
ΧΑΡΤΗΣ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΥΜΗΣ

Οι παραλίες της περιοχής βρέχονται όλες από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Εδώ θα βρείτε το υπέροχο Τσίλαρο και Θάψα

ΧΗΛΗ

Η Χήλη βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για ένα γραφικότατο ψαροχώρι με βραχώδεις δαντελωτές ακρογιαλιές. Μπροστά στον οικισμό είναι το ομώνυμο νησί. Λόγω των βράχων στην παραλία, οι ψαράδες για να προστατέψουν τις βάρκες τους έχουν φτιάξει ένα ειδικό σύστημα ανέργεσης. Πρόκειται για μια αρκετά εντυπωσιακή κατασκευή που τους επιτρέπει να βγάζουν τις βάρκες τους στη στεριά.

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜOΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ

Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, η οποία είναι χτισμένη σε απόμερο και απόκρημνο σημείο με καταπληκτική θέα. Η μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από κυνηγημένους από Τούρκους μοναχούς του Αγίου Όρους. Σχετικά με την χρονολογία κτίσεως της μονής, υπάρχει στη μονή σφραγίδα του 1643. Η μονή διέθετε μεγάλο αριθμό μοναχών τον 17ο αιώνα και αποτελούσε πνευματικό και...

ΜΥΛΟΣ ΣΑΝΤΑ

Ο Μύλος του Σαντά είναι μια μαγευτική τοποθεσία κοντά στους Ανδρωνιάνους, της περιοχής της Κύμης. Την ονομασία την πήρε από τον εγκαταλειμμένο νερόμυλο, του οποίου τα χαλάσματα υπάρχουν ακόμα εδώ. Ο νερόμυλος σταμάτησε τη λειτουργία του γύρω στο 1965. Η περιοχή είναι κατάφυτη με υδρόφιλα φυτά και πυκνή βλάστηση, τα οποία διατρέχει ρεματιά. Εντυπωσιακός είναι ο καταρράκτης και τα 2 γεφύρια τα οποία είναι σκεπασμένα...

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Εύβοιας, κοντά στην Κύμη. Δεσπόζει σε όλη την περιοχή, στον ψηλό λόφο που έχει χτιστεί, πάνω από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ορισμένοι το αποκαλούν και κάστρο της Χήλης, λόγω του χωριού που βρίσκεται κοντά του. Είναι χτισμένο από την αρχαία εποχή, ανακαινισμένο την περίοδο της ενετοκρατίας από τον ιππότη Λικάριο. Στην...