ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   - ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑΗ μονή του Αγίου Γεωργίου Αρμά βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στο δήμο Ληλαντίων. Πρόκειται για ανδρική μονή και γιορτάζει στις 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, και την Ανακομιδή των λειψάνων στις 3 Νοεμβρίου. Είναι χτισμένη σε ορεινή περιοχή με πολλά πεύκα. Σύμφωνα με επιγραφή εντοιχισμένη σε εξωτερική πλευρά τοίχου φέρει ως έτος ιδρύσεως το ΖΡΜΕ = 7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637 μ.Χ.. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η επιγραφή αναφέρεται στη χρονιά που αγιογραφήθηκε ο νάρθηκας, προσθήκη στο ναό που έγινε μεταγενέστερα. Σαν πιο πιθανή χρονολογία χτίσεως της μονής φέρεται το 1141 μ.Χ.

Ο ναός της μονής είναι χτισμένος σε θέση βυζαντινού ναού, και αυτός με τη σειρά του, πάνω σε αρχαίο ιερό, όπως μαρτυρούν οι άφθονες μαρμάρινες πλάκες και κίονες που έχουν χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό για την κατασκευή της μονής. Κοντά στο χώρο της μονής (θέση Αργυρού), βρέθηκαν λείψανα αρχαίου νεκροταφείου που χρησιμοποιήθηκε και στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Από την παλιά μονή, σώζεται ο ναός σε άριστη κατάσταση, ενώ τα κελιά σε κακή κατάσταση. Η πύλη της περιβόλου της μονής σώζεται σε καλή κατάσταση ενώ γίνονται εργασίες για τη συντήρησή της. Χτίστηκε εκ νέου ο περίβολος της μονής, καθώς και νέα κελιά.

Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, Εύβοια Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, Εύβοια Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, Εύβοια
Πως θα φτάσετε Για να φτάσετε στη Μονή του Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ από Χαλκίδα, θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Νότια Εύβοια. Στο ύψος της Ν.Λαμψάκου στρίβετε αριστερά προς Φύλλα και Μύτικα. Περνάτε τα Φύλλα και μετά από 10 χλμ γραφικής διαδρομής θα φτάσετε στη μονή.


38.443161, 23.769130
 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ