ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΗΡΟΠΟΛΗΣΟ αρχαιολογικός χώρος της Ξηρόπολης εντοπίζεται στην παραλία Λευκαντί Βασιλικού, στην κεντρική Εύβοια. Στο λόφο της Ξηρόπολης ανακαλύφθηκε αξιόλογος αρχαίος οικισμός μετά από ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο οικισμός δημιουργήθηκε στο τέλος της Πρωτοελλαδικής Εποχής, περίπου στο 2100 π.Χ., και είχε αδιάλειπτη παρουσία ως και την Γεωμετρική Εποχή, περίπου το 700 π.Χ., οπότε και ο χώρος εγκαταλείφθηκε, πιθανόν λόγω του Λιλαντικού Πολέμου. Ιδιαίτερα σημαντική εποχή ήταν τον 12ο αιώνα π.Χ., όπου και στα στρώματα αυτά ανακαλύφθηκε ότι ο οικισμός δεχόταν εισαγωγές και επιρροές από πολλές περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως αντικείμενα που φανέρωσαν εμπορικές συναλλαγές με την Τρωάδα της Μικράς Ασίας και με νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν εδώ, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας και στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας.

Αρχαιολογικός Χώρος Ξηρόπολη Αρχαιολογικός Χώρος Ξηρόπολη Αρχαιολογικός Χώρος Ξηρόπολη
Πως θα φτάσετε Η Ξηρόπολη βρίσκεται στην παραλία Λευκαντί Βασιλικού. Μόλις φτάσετε στην παραλία από το Βασιλικό, στρίβετε αριστερά και κινείστε παράλληλα με τη θάλασσα για 500 μέτρα περίπου. Υπάρχει μονοπάτι 5' στις παρυφές του λόφου, όπου και αφήνετε το όχημά σας. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και δεν υπάρχει εισιτήριο.


38.410289, 23.678954
 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ